2 Ekim 2008 Perşembe

Sanal Gerçekliğe Giriş




UI Engineering notlarını okurken girdi aracı olarak veri eldivenlerinin kullanılmaya çalışıldığını gördüm. Herzamanki gibi bir umut bende inceleyeyim diyerek bir veri eldiveni(ing. data glove) aldım. 2002-2005 yılları arasında parlayan bir konu olmasına rağmen son yıllarda araştırmaların dibe vurduğu, üretici firmaların bir bir iflas ettiği bu cihazı incelemek ne kadar mantıklı bilemiyorum ama kullanması hoş bir duygu. Kendi yanında gelen api'de oldukça çok hata var birkaç unoffical api buldum, C++'la yazılmış birkaç filtreleyicinin ardından ortaya birşeyler çıkmaya başladı. İşimi en çok rahatlatanda hazır C# ile implement edilmiş OSC Framework olmasıydı. Uygulama kısmına geldiğimizde XUI arabirimi henüz teoride olduğundan klasik 3D GUI çözümü olarak GoogleMaps üzerinde bir deneme yaptım.
Birde video çektim ama sanırım kameranın pozisyonunu tam ayarlayamamışım :) Birde örneklem hızını teknik nedenlerden dolayı 15 fps yapmak zorunda kaldığımdan ötürü görüntü atlayarak geliyor. Her neyse amaç böyle uygulamalar da yapılıyor demekti +UI mühendisleri için de vizyon taşıyan bir anlam ifade eder sanırım.



















This video content presented here requires a more recent version of the Adobe Flash Player. If you are you using a browser with JavaScript disabled please enable it now. Otherwise, please update your version of the free Flash Player by downloading here.







23 Ocak 2008 Çarşamba

Thin Client Deneyimi

Geçenlerde düşündüm download, upload, p2p, bazende uzaktan erişim gereğinden dolayı bilgisayarı açık bırakmak zorunda kalıyorum. Basit bir hesapla kullandığımın 3 katı bilgisayar gereksiz yere açık kalıyor. Harcadığı elektrik ürettiği gürültü vs. derken neden sadece bu işleri çözebilecek küçük bir donanım olmasın dedim(Günümüzde birçok cep telefonunun donanımı dahil bu işlerin altından kalkabilecekken). Herneyse internette mini-pc, client vs. birçok keyword ile donanım ararken "thin client" ve "zero client" kavramlarını gördüm kısa bir araştırmadan sonra ebaydan wyse s90 modelini buldum posta dahil 120$'a aldım. Yanında 2.5'lik external hdd sipariş ettim.


Nihayet elime ulaştılar, ilk işim bilgisayarımı işgal eden emule ve torrent yazılımlarını thin client'e taşıdım ardından diğer flashget gibi download programlarını. Ftp server olarak Filezilla yı kurdum uzaktan erişim için ssh server vs ssh üzerinden ulaşılabilecek şekilde vnc server. dyndns.org tanda free bir domain bağladıktan sonra. Hem dışarıdan güvenli bir şekilde ulaşabileceğim bir thin sunucum oldu, hem de bilgisayarımı rahatça kapatım kafamı dinleyebilir oldum.


Thin client'e gelince zaten fan vs. gibi gürültü yapacak bir donanımları yok, adsl modem gibi diyebilirim. Haliyle gürültü sıfıra iniyor. Enerji kullanımı ise monitör+klavye+fare takılı halde saatte 5.6 Watt. Kısacası gayet memnunum. Bilgisayarı, küçük donanımların üstesinden gelebileceği işlerle açık bırakanlara tavsiye edebileceğim bir çözüm. Thin-client üretici firmanın adresi wyse.com ürünün sayfası ise burada.